No Sound in Lubuntu 16.10 [SOLVED]

Linux support forum for Eschalon: Book I
Post Reply
User avatar
luiz4vn
Initiate
Posts: 5
Joined: March 4th, 2017, 11:07 pm

No Sound in Lubuntu 16.10 [SOLVED]

Post by luiz4vn » March 5th, 2017, 12:05 am

Hey guys, the game is running just fine, but the sound isn't coming out, I already did a long research on how to solve this problem, but seems like I'm pretty noob at Linux, I've tried to run padsp on terminal, but nothing seems to work out. Sorry for being dumb, can you help me solve this problem, step-by-step? :oops:
Last edited by luiz4vn on March 7th, 2017, 4:14 pm, edited 2 times in total.

User avatar
SpottedShroom
Captain Magnate
Captain Magnate
Posts: 1348
Joined: June 4th, 2010, 6:18 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by SpottedShroom » March 5th, 2017, 1:21 am

You say you tried to run padsp. Can you say more about how that didn't work out?

User avatar
blatherbeard
Officer [Silver Rank]
Officer [Silver Rank]
Posts: 343
Joined: July 20th, 2011, 5:35 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by blatherbeard » March 5th, 2017, 9:01 am

at least you can use linux, i can barely use windows ;)
The armies joined in a bloody battle on this fine day, then storm clouds broke, and it rained.

So they all went home.---Story knots within blatherbeards Beard.

User avatar
luiz4vn
Initiate
Posts: 5
Joined: March 4th, 2017, 11:07 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by luiz4vn » March 5th, 2017, 11:31 am

SpottedShroom wrote:
March 5th, 2017, 1:21 am
You say you tried to run padsp. Can you say more about how that didn't work out?
I've opened the terminal (ctrl+alt+t) and tried to run the game with the following code:

Code: Select all

$ padsp ./eschalon_book_1
and then I received this error: /usr/bin/padsp: 84: exec: ./eschalon_book_1: not found

I tried to put the eschalon_book_1 file into /usr/bin/padsp but I couldn't... I'm confused. :(

User avatar
SpottedShroom
Captain Magnate
Captain Magnate
Posts: 1348
Joined: June 4th, 2010, 6:18 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by SpottedShroom » March 6th, 2017, 5:15 pm

Sounds like you're not in the right directory when you run padsp. Try this:

1. Figure out where your eschalon_book_1 executable is. The path will probably start with "/home/<your user>"
2. Run a terminal program
3. At the prompt, type "cd /<path from step 1> and then enter. If all goes well, you should get no response. If you get an error instead, you may have mistyped the path or you may have the wrong one.
4. Type "padsp ./eschalon_book_1" and then enter
5. If the game runs, see if you have sound. If it doesn't, you may have the wrong path.

User avatar
SpottedShroom
Captain Magnate
Captain Magnate
Posts: 1348
Joined: June 4th, 2010, 6:18 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by SpottedShroom » March 6th, 2017, 5:18 pm

blatherbeard wrote:
March 5th, 2017, 9:01 am
at least you can use linux, i can barely use windows ;)
Nobody can use Windows more than barely ;)

User avatar
luiz4vn
Initiate
Posts: 5
Joined: March 4th, 2017, 11:07 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by luiz4vn » March 6th, 2017, 9:03 pm

Code: Select all

luiz4vn@luiz4vn-Aspire-V5-571:~/PlayOnLinux's virtual drives/Eschalon Book I/game$ padsp ./"Eschalon Book I"
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/x86_64-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
What does it mean?

I also tried the following code after trying this tutorial...http://www.ideatrash.net/2014/06/fix-pa ... 64-bit.htm

Code: Select all

luiz4vn@luiz4vn-Aspire-V5-571:~/PlayOnLinux's virtual drives/Eschalon Book I/game$ padsp_32 ./"Eschalon Book I"
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/x86_64-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored. 
I believe the error persisted because I couldn't follow these steps:
  • Use your favorite text editor (as root!) to edit padsp_32. You will change the two places that say

    /usr/lib/x86_64-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so

    to

    /usr/lib/i386-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so
I cant find padsp_32 file... So you think this is going to solve?

User avatar
SpottedShroom
Captain Magnate
Captain Magnate
Posts: 1348
Joined: June 4th, 2010, 6:18 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by SpottedShroom » March 7th, 2017, 3:59 pm

Try this:

From the terminal, run "sudo apt install pulseaudio-utils:i386". You'll need to enter your password

Now you should have /usr/lib/i386-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so and your padsp should refer to that rather than /usr/lib/x86_64-linux-gnu/pulseaudio/libpulsedsp.so

If you ever need padsp to work with a 64-bit program, run "sudo apt install pulseaudio-utils" to get the original version back.

User avatar
luiz4vn
Initiate
Posts: 5
Joined: March 4th, 2017, 11:07 pm

Re: No Sound in Lubuntu 16.10

Post by luiz4vn » March 7th, 2017, 4:13 pm

From the terminal, run "sudo apt install pulseaudio-utils:i386". You'll need to enter your password
It worked! Gratitude, love you <3

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests